« اعضای بدن انسان در قرآن | دلتنگم آقا » |
اين امري مهم است كه اهل بيت عليهمالسلام ما را بدان متوجه و آگاه كردهاند و سزاوار هر انساني است كه آن را در دوران زندگي اجتماعي خود نصبالعين خويش قراردهد و در معاشرت با مردم آن را چراغ راه خود سازد. اين امر همان ميانهروي در دوستي و دشمني و خودداري از زيادهروي در آنهاست.
آري هرگاه كسي را دوست ميداري در دوستي وي زيادهروي مكن و همه آن چيزهايي را كه در دل داري و در انديشهات ميگذرد براي او مكشوف مساز، چه ممكن اسـت كه در آينــده اين دوست با تو دشمن گردد. همچنين هرگاه باكسي دشمني
اعتدال در دوستي و دشمني (33)
داشتــي در آن زيادهروي مكــن و در عداوت با او تــلاش و كوشش بسيــار به كــار مبر چه ممكـن است در آينـده همو دوست تو گردد.
جامعه ما بزرگترين گواه بر اين مطلب است چه بسيار دوستاني كه دشمن شدند و چـــه بسـا دشمنـانـي كــه دوست گــرديــدنـــد.
سرور اوصياء امام علي بن ابيطالب عليهالسلام به اين امر دقيق تصريح كرده و فرموده است: «دوست خود را به آهستگي دوست بدار شايد روزي دشمن تو شود و دشمنت را به آرامي دشمن بدار شايد روزي دوست تو شود» .(1)
نيز فرموده است: «همه محبّت خود را براي دوستت به كارگير ليكن همه اطمينان خويش را به او نداشته باش و همه مواسات و همياري را براي او به كار بر اما همه اسرارت را به او وامگذار. با اين روش شرط حكمت و حقّ واجب دوست خود را ادا كــــــــــــــــــــردهاي».(1)
1- بحارالانوار، 71/177 .
(34) رفاقت و دوستي
امام صادق عليهالسلام فرموده است: «دوستت را از راز خود آگاه مكن جز آنگاه كه اگر دشمنت بر آن آگاه شود برايت زياني نداشته باشد چه دوست ممكن است روزي دشمــــــن شــــــــود» .(2)
نيز فرموده است: «به دوست خود به طور كامل اعتماد مكن، چه گفتار شتابزده هرگز بخشوده نميشود» .(3)
1- الحكم ؛ 1/33؛ بحار، 71/165 .
2- بحارالانوار، 74/168 .
3- مصــادقة الاخــوان، /82 ؛ تحف العقول /265 ؛ بحـار، 72/173 .
اعتدال در دوستي و دشمني (35)
فرم در حال بارگذاری ...